Ik ben een groot liefhebber van tomaten. Voor tomatensoep, in welke variant dan ook, mag je me altijd wakker maken. Liters tomatensoep heb ik in de loop der jaren gegeten. Het was namelijk lange tijd de enige soep die ik echt lekker vond.

Gelukkig is dat veranderd, maar toch blijft deze soep favoriet. Dit recept levert je een heerlijk romige soep op die door de toevoeging van komkommer ook nog eens fris is. 

Romige tomatensoep

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 20 minuten

Kooktijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 5 vleestomaten
  • 1/2 komkommer
  • 1 dl groentebouillon
  • 60 g vermicelli
  • zout klein bosje peterselie
  • 100 g tomatenpuree
  • versgemalen peper
  • suiker
  • paprikapoeder
  • 100 g créme fraiche

Bereidingswijze

Spoel de tomaten af en snijd ze kruislings in. Dompel ze dan voor enkele minuten in kokend water, schrik ze daarna af onder koud stromend water en trek de velletjes eraf en snij de steelaanzet eraf. Schil de komkommer en snij deze in plakken van 3cm dik, snij daarna in blokjes. Verhit de bouillon in een pan en kook de tomaten en de blokjes komkommer 15 minuten. Breng in een andere pan water met zout aan de kook, strooi de vermicelli erin en kook deze beetgaar. Spoel het bosje peterselie af, schud deze af en hak het fijn. Pureer de tomaten en de komkommer in een roerzeef, roer daarna de tomatenpuree erdoor. Breng het mengsel op smaak met zout, peper, suiker en paprikapoeder, roer daarna de peterselie, de créme fraiche en de vermicelli erdoor. Doe als garnerning wat créme fraiche en peterselie over de soep.