Ik maakte enkele jaren geleden kennis met de vergeten groente pastinaak toen deze in een tas met biologische groente zat. Sindsdien is het een van mijn favorieten. Pastinaak is niet alleen heel geschikt om soep van te maken, maar leent zich ook prima voor stamppotten, puree, patatjes en chips.

Pastinaaksoep met room

  • Aantal personen: 4
  • Kooktijd: 35 minuten
  • Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediƫnten

  • 3 pastinaken
  • 3 wortels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • ong. 1 liter groentebouillon
  • 1,5 dl room
  • olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Bereidingswijze

Schil de wortel en pastinaak en snij deze in blokjes. Hak de ui fijn. Verhit een scheutje olie in een pan met een dikke bodem en voeg de pastinaak, wortel, ui en knoflook toe. Bak dit 10 minuten op laag vuur. Zorg dat de pastinaak, ui en knoflook niet kleuren.

Voeg de komijn en koriander toe en bak ze al roerend 1 Ć  2 minuten mee. Voeg al roerend de hete bouillon toe en breng dit aan de kook. Laat de soep met de deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken.

Wanneer de pastinaak en wortel zacht zijn, pureer het mengsel. Schenk 3/4 room toe en warm de soep door. Serveer de soep met een geroosterd broodje en nog een scheutje room.