Tomaten-, kippen-, groenten- of erwtensoep zijn klassiekers. Daartussen heb je eindeloos veel variaties met allerlei groenten en dan kom je uiteindelijk uit bij soepen waarvan je niet wist dat ze überhaupt  bestonden of dat je die ingrediënten ook als soep kon gebruiken. In die categorie vallen wat mij betreft slasoep en bananensoep. Nog nooit geprobeerd, maar wel hoog op mijn lijstje om te gaan proberen. Met olijvensoep had ik hetzelfde. Ik snaai zo een schaaltje olijven weg, maar om dat in de soep te gebruiken?

Ja, dat kan. Heel goed zelfs. Een mooi plaatje van de soep heb ik helaas nog niet voor je. Destijds wel gemaakt, maar bij het zien van dat beeld loopt het water je niet in de mond. Snel nog een keer maken dus, zodat ik de foto kan vervangen.

Olijvensoep

  • Aantal personen: 4
  • Bereidingstijd: 25 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 200 g groene olijven zonder pit
  • 1 bouillonblokje tuinkruiden
  • 1 el basilicumpasta
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml sherry

Bereiding

Snij de sjalotjes en knoflook fijn. Giet de olijven af. Los het bouillonblokje op in 1 liter kokend water. Verhit in een soeppan de sjalotjes en de knoflook. Voeg de olijven en de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat 10 minuten pruttelen.

Neem de pan van het vuur en roer de basilicumpasta en de mascarpone door de soep. Pureer de soep met een staafmixer en roer tot slot de sherry er doorheen.