Ik kondigde eerder op mijn blog de komst al aan van het kookboek Hemelse soepen van Nicole Pisani en Kate Adams. Inmiddels is een exemplaar met meer dan honderd gezonde feel goed recepten op mijn deurmat gevallen. Ik ga de komende weken verschillende gerechten uit het boek maken zodat ik jullie straks uitgebreid kan vertellen over dit boek. Kun (of wil) je hier nou niet op wachten, dan kun je ook zelf aan de slag met het recept van Italiaanse bruiloftssoep. Ik mag het recept uit dit boek namelijk met je delen. Laat je weten hoe het smaakt?

Ik was onlangs in Spanje en ontdekte daar Salmorejo. Deze koude soep werd meteen gebombardeerd tot mijn favoriete voorgerecht. Toen ik dit voor het eerst bestelde en de ober zei dat het een soort gazpacho was, kon het voor mij eigenlijk al niet meer stuk. Geen flauw benul wat ik voorgeschoteld zou krijgen, maar het smaakte echt prima in combinatie met de stukjes ham. Het verschil met gazpacho is dat deze soep naast tomaten eigenlijk alleen ei en brood als hoofdingrediënten heeft. Bij gazpacho zit er vaak veel meer groente in.

Het weggooien van etenswaren probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Restjes gebruik ik daarom graag als basis voor soep. In dit geval had ik nog appels, gember en currypasta liggen. Deze combinatie gaat goed samen met winterwortel en kokosmelk. Let op! De soep kan door de peper en de currypasta pittig worden. Ben je hier niet zo’n liefhebber van, gebruik dan wat minder of voeg eventueel wat meer kokosmelk toe. Eet smakelijk!

Tomatensoep was vroeger mijn favoriete soep. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik ook niet veel meer at dan dat. Hooguit at ik af en toe nog mee met groentesoep, maar daar hield het dan ook wel mee op. Kwam vooral niet aan met snert of kippensoep, want daar moest ik niets van weten. Wel wonderlijk dat ik tegenwoordig bijna alles probeer als het gaat om soep. Zelfs snert kan ik op z'n tijd waarderen, maar toch staat deze niet in mijn top 5 van favoriete soepen. Welke het dan wel zijn?

Een oranje gekleurde soep past prima bij deze tijd van het jaar! Natuurlijk is het de tijd bij uitstek voor pompoensoep, maar mij maak je ook heel blij met deze wortelsoep met zoete aardappel. Lekker makkelijk voor doordeweekse dagen waarop je weinig zin hebt om te koken, maar toch iets voedzaams op tafel wilt zetten. Overigens eet ik soep met hetzelfde gemak als lunchgerecht als ik haast heb of zin heb in iets warms.

Tomatensoep was vroeger mijn lievelingssoep. Mijn oma maakte het regelmatig en ik kon het niet vaak genoeg eten. Ik bewaar goede herinneringen aan tomatensoep, maar at het de afgelopen jaren eigenlijk nog maar weinig. Nu ik zo terugdenk maakte ik het ook bijna nooit zelf. Op de een of andere manier hadden andere soorten soepen meer mijn aandacht. Tot ik op een middag opeens enorme zin kreeg in zelfgemaakte tomatensoep en er mee aan de slag ben gegaan. Een ding mocht hierbij niet ontbreken: gehaktballetjes.

Ik maakte enkele jaren geleden kennis met de vergeten groente pastinaak toen deze in een tas met biologische groente zat. Sindsdien is het een van mijn favorieten. Pastinaak is niet alleen heel geschikt om soep van te maken, maar leent zich ook prima voor stamppotten, puree, patatjes en chips.

De zomermaanden zijn de tijd bij uitstek om te experimenteren met koude soepen. Naast de 'doorsnee' gazpacho met onder meer lekker veel knoflook, tomaten, rode paprika en komkommer en de salmorejo met ei en tomaat, is het tijd voor iets nieuws. Het werd gazpacho met tomaat, watermeloen en ricotta. Een combinatie waarvan ik bij voorbaat niet heel overtuigd was, maar wat toch ontzettend lekker bleek te zijn. Ik kan bijna geen gemakkelijker recept bedenken dan dit. Ideaal voor warme zomerse dagen waarop je eigenlijk geen zin hebt om te koken, maar wel verlangt naar een fris en licht gerecht.