Zin in een lekker stevig soepje? Probeer dan eens soep met knolselderij. Deze groente is familie van de wortel, anijs, pastinaak en peterselie en rijk aan vezels en vitamines. Wist je dat je knolselderij ook kunt eten als alternatief voor aardappels? De knol is bovendien voedzamer dan aardappels.

Tomaten-, kippen-, groenten- of erwtensoep zijn klassiekers. Daartussen heb je eindeloos veel variaties met allerlei groenten en dan kom je uiteindelijk uit bij soepen waarvan je niet wist dat ze überhaupt  bestonden of dat je die ingrediënten ook als soep kon gebruiken. In die categorie vallen wat mij betreft slasoep en bananensoep. Nog nooit geprobeerd, maar wel hoog op mijn lijstje om te gaan proberen. Met olijvensoep had ik hetzelfde. Ik snaai zo een schaaltje olijven weg, maar om dat in de soep te gebruiken?

Bloemkool staat bij mij niet zo vaak op het menu. Op de een of andere manier verwerk ik deze groente maar zelden in een gerecht. Bloemkool staat niet hoog op mijn lijstje qua favoriete groente. Toen ik onlangs van mijn broer een aantal bloemkolen kreeg toegeschoven moest ik er toch mee aan de slag. Het meest voor de hand liggende gerecht was soep. Samen met komijn, lekker wat knoflook, uien, kokosmelk, croutons en pitten leverde het een smakelijk gerecht op. Dit gaan we vaker maken!

De hoeveelheid saffraan stapelde zich op in mijn keukenlade en dus werd het tijd om dit ingrediënt in gerechten te gaan verwerken. En dan het liefste gerechten waar je een grote hoeveelheid in gebruikt. Zo kwam ik uit bij linzensoep waaraan ik saffraan heb toegevoegd. Wist je dat saffraan de meeldraden van de krokus zijn? Ze worden met de hand 'geoogst'. Saffraan is heel gezond en heeft zelfs geneeskrachtige eigenschappen. Ik maakte een vegetarische variant, maar wil je liever wat vlees toevoegen, denk dan eens aan chorizo.

Maïs in de soep? Kan dat? Dat waren mijn eerste gedachten toen ik zocht naar een nieuw soort soep om te gaan maken. Even geen pompoen, tomaat of groentensoep, maar een keer geheel iets anders. Samen met zoete aardappel, peper en gerookte paprikapoeder bleek dit een heerlijke soep op te leveren. Tip! Bereid de soep een dag van tevoren, want hoe langer deze soep staat hoe lekkerder deze wordt. Bijna zonde om direct na bereiding op te eten!  

Na de linzensoep met saffraan had ik de smaak te pakken en maakte mijn voorraad saffraan verder op in de mosterdsoep. Het is een van mijn favoriete soepen en met name met uitgebakken spekje bijzonder smakelijk, maar deze variant met feta moet je een keer uitgeprobeerd hebben. Graag had ik je dit recept gepresenteerd met een foto waar je van gaat watertanden, maar dat is 'm niet geworden. Een knorrende maag, ongeduld en slecht licht hebben ervoor gezorgd dat je het met een foto van mosterdzaad moet doen en je eigen fantasie de vrije loop moet gaan. Het zal er zonder foto niet minder om smaken!

Op warme zomerdagen heb ik weinig zin om te koken. Koude soepen met wat brood zijn voor die momenten de perfecte oplossing. Zonder al teveel tijd binnen door te hoeven brengen zet ik dan toch een gezond (en bovendien lekker!) maaltje op tafel. Net als bij veel andere soepen kun je met komkommersoep ook eindeloos variëren. Komkommer, rode peper, koriander en yoghurt zijn veelal de standaard ingrediënten, maar door avocado en courgette toe te voegen geef je het net een beetje meer body. De soep kan ook heel goed van tevoren gemaakt worden zodat de smaken in de koelkast nog goed in kunnen trekken.

Pompoen is mijn favoriete groente. Bij voorkeur maak ik er soep van, maar door de risotto of in een ovenschotel kun je de pompoen ook heel goed verwerken. Oh en voor raw taarten zijn ze ook heel geschikt! Aan het einde van de zomer kan ik niet wachten tot ik weer naar de boer bij ons in de buurt kan gaan om daar pompoenen te halen. Natuurlijk zijn ze ook in de winkel of op de markt te koop, maar als het even kan ga ik op zaterdagmiddag op pad om vervolgens met mijn fietstassen vol pompoenen terug naar huis te keren.